A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Інформаційна сесія МОН України

Дата: 18.03.2023 08:16
Кількість переглядів: 14

Міністерство освіти і науки України провело інформаційну сесію про результати та досягнення реформи професійної освіти для блогерів і журналістів. На заході обговорили ключові виклики та перемоги реформи, зміни у закладах професійної освіти, а також потенціал сфери у відбудові України. Пресбрифінг відбувся 17 березня 2023 року.

«За 3 роки реформування ми побудували 265 навчально-практичних центрів за державний бюджет, оновили 151 освітній стандарт під сучасні вимоги роботодавців та передали 192 профтехи з державної у комунальну власність, що становить 30% від загальної кількості. Ми змогли підвищити кваліфікацію понад 2 тис. педагогів у сфері цифровізації, онлайн-навчання, менеджменту, профорієнтації, а також налагодити партнерство з понад 15 міжнародними організаціями», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За роки «трансформації» професійної освіти МОН вдалося досягнути результатів у кожній з ключових сфер:

  • побудова ефективної системи управління та фінансування; 
  • поліпшення змісту та якості професійної освіти;
  • розвиток державно-приватного партнерства;
  • популяризація сфери.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну змусило лідерів реформи оперативно відреагувати на воєнні виклики. Доповідачі поділилися, як адаптували концепцію реформи професійної освіти до воєнних реалій. Зокрема, нині продовжують модернізацію техніки у профтехах, впроваджують європейські освітні стандарти, проводять тренінги для педагогів та розпочинають комунікаційні кампанії. Однак, крім базових напрямів розвитку, додали також потреби у відбудові зруйнованих і пошкоджених профтехів, підтримку внутрішньопереміщених осіб та освіту дорослих.

Важливим у цей період стало створення платформи дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн», на якій вже розміщено 29 онлайн-курсів за різними професіями.

«Ми продовжуємо розвиток людського потенціалу у профтехах, адже розуміємо, що саме педагоги та учні – це рушії змін. За 4 роки реформування нам вдалося підвищити кваліфікацію понад 2 тис. педагогів у сфері цифровізації, онлайн-навчання, менеджменту, профорієнтації, а також збільшити стипендії учнів профтехів майже в 2,5 рази – до 1250 грн», – прокоментував Сергій Шкарлет.

Крім МОН, серед спікерів заходу також були керівники та педагоги закладів професійної освіти, випускники профтехів, а також представники бізнесу.

У межах події учасники заходу відвідали «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва міста Київ», де дізналися, як працює профтех зсередини, поспілкувалися з дирекцією центру, його студентами, ознайомилися з навчально-виробничим процесом та результатами реформи на практиці.

Захід організований у межах Програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

Нагадаємо, що оприлюднено нову історію комунікаційної кампанії «Партнерство заради змін. Як проєкт EdUP покращує сантехнічну освіту в Україні».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора