A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

«Традиції святкування нового року в різних країнах»

Дата: 04.01.2021 09:00
Кількість переглядів: 179

Чарівні новорічні та різдвяні ритуали наповнюють нас теплом і зближують з улюбленими людьми, а головне – створюють відчуття свята. Замість того, щоб чекати дива і гарного настрою, чому б не почати свою власну чудову традицію в цьому році?

 Одна з найзатишніших новорічних традицій існує в Ісландії. У різдвяну ніч в сім’ях прийнято дарувати один одному книгу і коробку шоколадних цукерок. Діти і дорослі переодягаються в нові яскраві піжами, забираються в ліжко, застелене свіжою білизною і гортають книжки далеко за північ, закушуючи шоколадом.

Захоплення книгами в Ісландії неймовірне – в світ виходить більше книг, ніж в будь-якій іншій країні, і більшість новинок публікується саме в різдвяний сезон. Для книжкової купівельної «лихоманки» навіть є спеціальне слово, Jólabókaflóð, або «різдвяна книжкова повінь». Кожен ісландець отримує в подарунок як мінімум одну книгу. Спеціально до новорічних свят випускається гарний книжковий каталог, щоб зручніше було вибрати подарунок родичам і друзям. Яку книгу краще вибрати для дружини чи чоловіка, дітей, батьків, бабусь-дідусів, тіток і дядьків, друзів – одна з найпопулярніших тем для обговорення на знаменитих ісландських гарячих джерелах, вдома і на роботі.

Замість реклами телевізорів, телефонів і ювелірних прикрас по ТБ крутять ролики-тизери нових книг, запрошують на інтерв’ю найцікавіших авторів сезону, обговорюють найбільш вдалі книжкові обкладинки.

Традиція дарувати книги, швидше за все, пов’язана з кліматом – зима в Ісландії довга, холодна і темна, і щоб скоротати час, жителі сіл здавна збиралися біля багаття і розповідали один одному історії. У ісландців є приказка «ad ganga med bok I maganum» ( «кожен носить в собі книгу», що означає, – кожному є що розповісти або про що написати книгу). Не дивно, що сучасні ісландці – найбільш читаюча нація в світі. Більше 50% жителів країни за рік прочитують 8 книг, кожен десятий ісландець – письменник.

 Близькі сусіди, шведи, в передріздвяні вечори, сідаючи вечеряти, запалюють на столі набір свічок і дзвіночків з ангелами-вертушками – від тепла свічок ангели починають «літати», а дзвіночки – мелодійно подзвонювати. У більшості дорослих в Швеції дитяча пам’ять про Різдво пов’язана саме з цим «ангельським передзвоном» – звук дзвіночків крізь роки дарує відчуття тепла і любові, захищеності.

 

Традиція не обов’язково повинна коштувати грошей – наприклад, в США батьки з маленькими дітьми, одягнувши в будинку ялинку, на одну передноворічну ніч влаштовують собі під нею «нічліг». Влаштувавшись в спальному мішку або закутавшись в теплу ковдру, можна пити апельсиновий сік і перебирати найцікавіші спогади минулого року – поки очі самі собою не закриються, стануть поблискували в темряві іграшки та гірлянди…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора