A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Віртуальна виставка Закон про тебе і для тебе

Дата: 02.11.2020 09:19
Кількість переглядів: 155

Кодекс – це, кажучи офіційною мовою, нормативно-правовий акт, що має відповідати головному закону України – Конституції. Він має вищу юридичну силу відносно решти підзаконних актів. 

 Якщо простіше – юридичний документ, за допомогою якого регулюються окремі аспекти нашого життя. Наприклад, Цивільний кодекс містить закони, що задіюються при укладанні угод, договорів, отриманні спадщини та у багатьох інших випадках. Сімейний – регулює відносини в сім'ї (діти, обов'язки батька і мами, усиновлення тощо).

Види кодексів України

Кодекси створені в усіх галузях права (цивільне, кримінальне, адміністративне тощо). Кожен з них регулює конкретну частину правових відносин. Це можуть бути відносини між громадянами, людиною і державними органами або підприємством, сімейні відносини. Ці акти регулюють усі аспекти нашого життя: шлюб, роботу, народження або усиновлення дітей, вирішення конфліктів і покарання за злочини. 

Отже, види кодексів України):  

  1. Цивільний кодекс.  Складається з 6 книг, кожна з яких регулює окремі майнові і немайнові відносини. Чинний Цивільний кодекс України має 90 глав. Тут ви знайдете поняття про фізичних та юридичних осіб, інформацію про угоди, терміни позовної давності, про право власності, договірні зобов'язання та різни аспекти отримання й оформення спадку. Зміни у Цивільний кодекс України вносяться з моменту його прийняття, 2003 р. по теперішній час (уже більше 100 правок).
  2. Цивільний процесуальний кодекс. Тут мова йде про судові розгляди між громадянами, громадянами та підприємствами. Хто має право звернутися до суду, які документи для цього потрібні, в які терміни потрібно подавати позов, способи оскарження прийнятого рішення в судах вищої інстанції. Наприклад, при подачі компанією позову в місцевий суд про стягнення заборгованості з громадянина за несплату електроенергії, потрібно в першу чергу керуватися нормами чинного Цивільного процесуального кодексу України.
  3. Житловий кодекс України. «Найстаріший» документ, прийнятий ще в 1983 році. Кодекс Української РСР сьогодні в Україні має силу в частині, що не суперечить чинному законодавству. Нормативний акт регулює відносини, пов'язані з житловими приміщеннями та їх використанням, житловими правами громадян. Якщо вам знадобиться інформація про правила користування приміщеннями, проживання в гуртожитках, збереження житлового фонду, відповідальність за порушення законодавства та розв'язання спорів у цій сфері – вивчайте даний документ.
  4. Земельний кодекс. Тут викладено всю інформацію, що стосується прав на землю (їх отримання, гарантії, охорону земель, зміну меж, відповідальність за порушення законодавства). Якщо ви землевласник або плануєте ним стати – чинний Земельний кодекс України розповість про всі ваші права та обов'язки. Це відносно невеликий нормативний акт, що складається з 10 розділів і 212 статей. Для порівняння: в Цивільному кодексі – 1308 статей.
  5. Сімейний кодекс України. Регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, батьками і дітьми, усиновлювачами та усиновленими, матір'ю і батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання. Які обов'язки у матері і батька? Як реєструється шлюб? Як усиновити дитину? Відповіді на ці та інші питання щодо сім'ї містяться в Сімейному кодексі України (рекомендуємо вивчати документ з останніми змінами).
  6. Лісовий кодекс. З нього дізнаємось про те, хто має право на ліс, як організувати і вести лісове господарство, розв'язувати виникаючі суперечки. До речі, наслідки порушення законодавства тут істотні і тягнуть за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.
  7. Кримінальний кодекс. Визначає, які небезпечні діяння – злочини і які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили. Кримінальний кодекс України – це документ, в якому розкладено по «поличках» поняття вини і її форм, розглянуто всі види кримінальних злочинів. Також ідеться про призначення покарання, його відбування, судимості, примусове лікування, заходи, які застосовуються до юридичних і фізичних осіб. 
  8. Кримінальний процесуальний кодекс України. Регулює порядок розслідування та судового розгляду кримінальних справ і виконання вироку. Тут описані всі етапи кримінального процесу: від досудового слідства до виконання вироку. Окремий розділ присвячений особливостям ведення справи, якщо підсудний – неповнолітній.
  9. Кримінально-виконавчий кодекс України. Регулює порядок відбування кримінального покарання, правовий статус засуджених, визначає органи і установи відбування покарання і нагляд за виконанням. Також тут можна ??знайти інформацію про всі види покарань із позбавленням волі та без цього.
  10. Кодекс законів про працю. Ще один «древній» документ, прийнятий ще в 1971 році, проте Кодекс законів про працю України чинний і понині (звичайно ж, зазнавши безліч змін). Він регулює трудові відносини працівників усіх підприємств незалежно від форми власності. Зокрема, тут розглядаються актуальні для всіх працівників питання про час відпочинку і роботи, оплату праці, пільги. Також окремо описано питання, що стосуються  труду жінок і молоді, пенсійного забезпечення.
  11. Кодекс про надра. Корисні копалини, гірничодобувні об'єкти, охорона надр, проектування і будівництво підземних споруд – усе це описано в цьому документі. Традиційно в останніх розділах ідеться про відповідальність за порушення законодавства та міжнародних відносин.
  12. Водний кодекс України. Регулює водовикористання, охорону вод, відновлення водних ресурсів. Мета його створення – більш ефективне використання вод та їх охорона від забруднення, засмічення і вичерпання.
  13. Повітряний кодекс України. Регулює діяльність у галузі авіації та використання повітряного простору нашої країни. Польоти повітряних суден, авіаційний персонал, аеродроми і аеропорти, повітряні перевезення – ці та інші поняття розкриті в цьому нормативному акті.
  14. Бюджетний кодекс. Описано основи бюджетної системи України, її структуру, принципи, правові засади функціонування, основи бюджетного процесу, відповідальність за порушення бюджетного законодавства.
  15. Податковий кодекс. Тут уміщено вичерпний перелік податків і зборів, що стягуються в Україні. Описано порядок їх адміністрування, зазначено, хто є платниками податків та зборів, їх права й обов’язки, компетенція контролюючих органів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.
  16. Кодекс адміністративного судочинства України. Визначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в цих судах. 
  17. Господарський процесуальний кодекс. Йде мова про те, хто має право звернутися до господарського суду, у які терміни, які документи для цього потрібні, як розглядаються справи, як можна оскаржити рішення господарського суду. 
  18. Митний кодекс. Визначаються   засади організації та здійснення митної справи, а також регулюються аспекти діяльності митної служби. У цьому кодексі визначені такі поняття: валютні цінності, валюта України, іноземна валюта, платіжні документи, банківські метали, вільний обіг, вантажні відправлення, цінні папери, декларація митної вартості, митна декларація та інші.
  19. Господарський кодекс. Регламентує відносини, що виникають у ході організації та здійснення господарської діяльності між різними суб’єктами господарювання (товариства, компанії, підприємства колективної власності та інше).
  20. Кодекс України про адміністративні правопорушення. Адміністративне правопорушення і відповідальність, стягнення за правопорушення (штрафи, попередження та інше) в різних сферах.

Чому так важливо вивчати кодекси України:

  1. Незнання закону, як відомо, не звільняє від відповідальності, і кримінальної – у тому числі. Знання наслідків власних дій може змусити стримувати недоречні пориви. Велике значення це має для підлітків і молодих людей, схильних до порушення порядку.
  2. Знання своїх прав і обов'язків допомагає знайти вихід із непередбачених, іноді конфліктних ситуацій. Наприклад, відстояти перед керівництвом своє право на відпустку або отримання пільг.
  3. Важливо також бути в курсі останніх змін в правових кодексах України. Нововведення можуть стосуватися не тільки суто професійних речей, наприклад, зміни терміну позовної давності, а й цілком життєвих, таких як збільшення мінімальної заробітної плати.

Грамотність в сучасному законодавстві – якість, яка може виявитись корисною в найбільш непередбачуваних ситуаціях, тому зміст кодексів, хоча б в загальних рисах, варто вивчити кожному громадянину. Вступаєте до вищого навчального закладу? Влаштовуєтесь на роботу? Виникла конфліктна ситуація? Кодекси допоможуть потрібною інформацією.

Закони України є правовими документами, створені  українською законодавчою владою, Верховною Радою і встановлюють державний порядок в країні. Закони України підтримують і доповнюють основний закон країни, Конституцію України.

https://urist-ua.net/закони/

  1. Конституція України (зм. 30.09.2016)
  2. Про захист прав споживачів (зм. 10.06.2017)
  3. Про захист персональних даних (зм. 30.01.2018)
  4. Про Національну поліцію (зм. 05.08.2018)
  5. Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зм. 25.07.2018)
  6. Про освіту (зм. 08.07.2017)
  7. Про телекомунікації (зм. 18.12.2017)
  8. Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні (зм. 15.06.2017)
  9. Про банки і банківську діяльність (зм. 01.10.2018)
  10. Про іпотеку (зм. 19.10.2016)
  11. Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (зм. 04.04.2018)
  12. Про акціонерні товариства (зм. 17.06.2018)
  13. Про охорону навколишнього природного середовища (зм. 12.10.2018)
  14. Про виконавче провадження (зм. 05.01.2017)
  15. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (зм. 01.07.2018)
  16. Про державну службу (зм. 11.10.2017)
  17. Про громадянство України (зм. 19.02.2016)
  18. Про військовий обов'язок і військову службу (зм. 23.06.2018)
  19. Про ліцензування видів господарської діяльності (зм. 10.06.2018)
  20. Про пенсійне забезпечення (зм. 25.07.2018)
  21. Про господарські товариства (зм. 18.02.2018)
  22. Про прокуратуру (зм. 19.11.2017)
  23. Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності (зм. 10.02.2016)
  24. Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (зм. 25.07.2018)
  25. Про альтернативну (невійськову) службу (зм. 09.12.2012)
  26. Про аудиторську діяльність (зм. 06.01.2018)
  27. Про громадські об'єднання (зм. 22.07.2018)
  28. Про фермерське господарство (зм. 15.08.2018)
  29. Про благодійну діяльність та благодійні організації (зм. 06.11.2016)
  30. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (зм. 20.01.2018)
  31. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (зм. 01.04.2014)
  32. Про систему гарантування вкладів фізичних осіб (зм. 04.05.2018)
  33. Про систему валютного регулювання і валютного контролю (зм. 11.08.2013)
  34. Про землеустрій (зм. 01.04.2018)
  35. Про вищу освіту (зм. 13.03.2016)
  36. Про державну допомогу сім'ям з дітьми (зм. 20.01.2018)
  37. Про затвердження Технічного регламенту з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів(зм. 19.03.2014)
  1. Про запобігання корупції (зм. 12.03.2017)

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора