A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Волонтерська діяльність: особливості, основні напрямки та цікаві факти

Дата: 01.11.2022 09:40
Кількість переглядів: 18

В умовах сучасного світу все більші верстви населення відчувають потреби, які держава не в змозі задовольнити без сторонньої допомоги. Такою допомогою в тому числі є волонтери: докладніше про цю цікавою роботі читайте в цій статті.

Волонтерство – це добровільна громадська діяльність, що не припускає якого-небудь заробітку і націлена на допомогу на безоплатній основі окремим категоріям громадян (як правило вразливим і незахищеним), які її потребують.

Коли зародилося волонтерство

Зараз вкрай складно навіть приблизно визначити початок зародження такого явища, як волонтерська діяльність, адже формально першим волонтером міг стати і людина доісторичної епохи, який інстинктивно допоміг ближньому, ще навіть не знаючи, що за це, по-хорошому, можна і що-небудь попросити.

Якщо ж відкинути формальності, то, наприклад, у Росії такий вид діяльності, як надання допомоги нужденним на добровільній основі, глибоко сягає ще в часи роботи сестер милосердя в XIX столітті, і ще раніше, від періоду споруди численних училищ для дітей-сиріт і до перших воєн Російської імперії, жертвам яких, зовсім не вимагаючи нічого натомість, допомагали багато лікарі та сестри.

А ось в США можна більш точно з’ясувати, що масові волонтерські рухи почалися після створення у Філадельфії першої бригади робітників-пожежників, які працювали виключно по доброті ще в період правління Бенджаміна Франкліна. Після того, як звістка про цю бригаді поширилася по штатам, багато американців поринули у процес волонтерської діяльності, як справжні філантропи (особливо в рамках Американського Червоного Хреста – організації, добровільно і за власною ініціативою надає послуги допомоги всім нужденним громадянам).

Принцип роботи волонтером

Принцип волонтерської діяльності виглядає гранично просто. У наш час практично в будь-якій точці світу можна знайти місцеву волонтерську організацію, в яку може прийти будь-хто і ознайомитися з умовами. Виглядають вони наступним чином: учасник волонтерської діяльності виконує певну роботу (наприклад, доглядає за людьми похилого віку в спеціальних закладах), на яку витрачає сили і час, а натомість отримує харчування і місце проживання у разі, якщо робота вимагає наявності місця для ночівлі у зв’язку з великими витратами часу.

Іноді організатори добровільних заходів можуть надати учасникам якісь інші види матеріального заохочення: наприклад, квитки на які-небудь заходи, організатори яких співпрацюють з волонтерами (внаслідок чого такий обмін послуг і стає можливим), або сертифікати на які-небудь курси, в тому числі і на підвищення кваліфікації саме в якості волонтера. Є чимало прикладів людей, для яких волонтерство – це справа всього життя, що забезпечує їм ситість, дах над головою і подорожі взамін на доброту і жертовність.

Види волонтерства

Організація волонтерської діяльності передбачає два варіанти зайнятості: тимчасову або на регулярній основі.

Перша передбачає роботу на сезонних або періодичних заходах, у приклад можна привести спортивні чемпіонати, Олімпійські ігри або інші подібні заходи. Також це можуть бути проекти, пов’язані з екологією міста (одним з таких видів волонтерської діяльності можна назвати прибирання у парках та інших громадських місцях) або утворенням, так як у них теж передбачені часові рамки. Ще одним мотивуючим фактором крім матеріальної винагороди та можливості дати вихід своєму филантропному початку може стати участь волонтера в “внутрішньої кухні” проекту або заходу, в якому він здійснює свою діяльність. Багато людей саме тому подаються у волонтери: любителю гонок “Формули-1”, напевно, буде дуже цікаво подивитися, як протікають всі приховані від глядацьких очей процеси, пов’язані з гонками, будучи безпосередньо учасником заходу.

Регулярна ж зайнятість найчастіше пов’язана з роботою в лікарнях, хоча існують і багато інші заклади та місця, в яких вона необхідна. Як правило, для її здійснення волонтер повинен довести свою професійну придатність і показати готовність щодня витрачати сили на непросту діяльність, що робиться за допомогою проведення регламентованих відборів на вибірковій основі, а також пройшли підготовку волонтерів, яка може займати час аж до декількох місяців.

Як стати волонтером

Незважаючи на те що зараз держава безпосередньо не прописує основи волонтерської діяльності, у деяких законах (наприклад, закон “Про благодійної діяльності”, прийнятому ще в 1995 році) містяться певні її механізми. Такий термін, як “волонтер”, в них не згадується, однак є змістовий аналог у вигляді терміна “доброволець”.

Отже, щоб взяти участь у волонтерській діяльності, бажаючий повинен пройти приблизно 5 етапів. Претендент на волонтерство повинен:

  • Знайти ту організацію, яка здійснює благодійну діяльність, яка буде відповідати його запитам і умінь. По всьому світу таких організацій, як великих, так і досить дрібних, існує дуже багато, тому вибір конкретної навряд чи буде складним для будь-якого охочого.
  • Зібрати всі дані, що містять інформацію про роботу цієї організації, проаналізувати можливі ризики і прийняту під час вступу на посаду відповідальність, вивчити розклад, за яким вона здійснює свою діяльність, дізнатися про рівень фінансового достатку (наявність необхідних для роботи засобів, медикаментів та ін, а також можливості своєчасно заохочувати волонтерів заявленим винагород).
  • Прийти на співбесіду, попередньо зібравши всі потрібні для його проходження документи, в число яких входять найчастіше паспортні дані, нотаріально завірені довідки про відсутність судимостей або важких хвороб, з наявністю яких забороняється займатися волонтерською діяльністю (у школі в особливості).
  • Бути обізнаним в наявності та змісті електронного ресурсу (тобто сайту в інтернеті) благодійної організації, де містяться дані про посади, на яку претендує бажаючий, а також перелік усіх документів, необхідних для здачі на співбесіді або при початку робочої діяльності.
  • Прийняти (або ж відмовитися) оформлене пропозицію вступити в волонтерський штаб цієї організації.

Які потреби реалізуються

У волонтерській добровольчої діяльності, як і будь-який інший або видах самореалізації, виділяють основні потреби, які успішно реалізуються:

  • Потреба в наданні допомоги іншим людям. Це дозволяє волонтеру відчути свою користь, яку він приносить суспільству і конкретній людині, яка потребує допомоги.
  • Потреба в спілкуванні і соціальному досвіді. Соціалізація, безпосередньо здійснювала вплив на формування особистості молодої людини, може тривати дуже довгий період часу. Волонтерство в цей період дуже допомагає.
  • Потреба в творчості. Допомога нужденним в рамках проведення благодійних акцій та заходів може виявитися справжнім каталізатором творчої ініціативи молодих людей, задіяних в будь-якому з видів волонтерської діяльності.
  • Потреба у вираженні самодостатності і підтвердження дорослості. Особливо це стосується неповнолітніх волонтерів, які своєю участю в дійсно соціально значущих проектах можуть показати батькам і оточуючим, що вони мають вагу в суспільстві і здатні принести йому користь.
  • Потреба в самореалізації та кар’єрному зростанні. Волонтерська діяльність молоді дозволяє виробити певні зв’язки, які в подальшому можуть надати посильну допомогу у працевлаштуванні або особистісному зростанні.

Вміння, необхідні для роботи волонтером

Будь-який напрямок волонтерської діяльності передбачає володіння певними навичками, без яких людина не має можливості стати хорошим фахівцем в добровольчої діяльності. А саме:

  • вміння вислуховувати людей і вслухатися в їх проблеми;
  • володіння лідерськими якостями, завдяки яким люди підуть за волонтером;
  • комунікативність і харизма, яка має потрібну людину до спілкування з волонтером;
  • уміння в разі необхідності швидко і відповідально приймати важкі рішення;
  • психологічна підготовленість і вміння працювати в команді, оскільки найчастіше волонтерство є груповою роботою.

Що роблять волонтери

Волонтерська діяльність включає в себе вкрай широкий спектр занять і напрямів, у яких, втім, є одна спільна мета – безоплатна діяльність, що має користь для суспільства. Це може бути:

  • організація і ведення проектів і заходів, пов’язаних із захистом соціальних меншин або громадян, інтереси яких не захищені державою;
  • допомога бідним і нужденним людям, таким як інваліди, діти-сироти, бездомні люди і т. д.
  • діяльність, пов’язана з охороною природи, флори і фауни;
  • діяльність, спрямована на боротьбу і профілактику з проблемами алкоголізму, наркоманії та інших залежностей;
  • збір коштів для благодійних потреб, наприклад, за допомогою проведення концертів або творчих вечорів, виручка від яких поповнює благодійний фонд;
  • підтримання чистоти в громадських місцях, озеленення, збір сміття, очищення природних водойм чи інших забруднених місць та ін;
  • підтримка клієнтів за допомогою гарячих ліній телефонного зв’язку та інтернет-сайтів, наприклад, це можуть бути люди у важкій життєвій ситуації, яким потрібна порада або повноцінне надання допомоги.

Тонкощі

Як і будь-яка інша робота, волонтерство має нюанси, про які краще знати заздалегідь, щоб уникнути проблемних ситуацій у процесі здійснення діяльності. Ось деякі з них:

  • Волонтерство – це справа добровільна. Ніхто не може примусити людину займатися благодійністю проти його волі (за винятками судових покарань, але це зовсім окрема тема). Волонтери особисто вибирають, де, кому і як вони хочуть надавати допомогу.
  • Волонтерська діяльність проводиться на безкоштовній основі, в ній не передбачені грошові заохочення ні від держави, ні від самої благодійної організації.
  • Волонтерство – це не про спеціалізацію і серйозний кар’єрний ріст. Будь-який бажаючий, що вніс свою лепту в спільну справу, має в рядах волонтерів такими ж правами, як і всі інші.
  • Волонтерство є синонімом терпіння і спокою. У роботі з соціально незахищеними людьми, а особливо з пенсіонерами та інвалідами, волонтеру неприпустимо зриватися, проявляти агресію або будь-яким іншим способом виявляти неповагу.
  • Волонтери практично ніколи не працюють поодинці, тому бажаючі повинні вміти працювати в команді.
  • У роботі волонтером дуже важливо не забувати, що володіння правами також накладає свої обов’язки, тому доброволець повинен бути відповідальним і виконавчим.

Шахрайство

Більша частина волонтерів – це сумлінні та порядні громадяни, однак і в цій сфері діяльності можна нерідко зустріти шахраїв. Найчастіше під виглядом збору коштів на лікування хворих дітей, тварин або для здійснення будь-якої іншої соціально значущої діяльності ці люди обдирають довірливих громадян і розпоряджаються надалі отриманими грошима зовсім не за призначенням.

Це стало величезною проблемою для всього волонтерського руху в цілому, тому що подібні особистості в кінцевому підсумку підривають довіру громадян до соціальної волонтерської діяльності, хоча справжніх організацій все ще залишається набагато більше, ніж тих, хто намагається заробити на чужому або й зовсім вигаданому горі. Кращий спосіб уникнути подібного обману – ні в якому разі не давати гроші жебракам на вулиці, а, раз вже хочеться внести свій внесок у поліпшення життя суспільства, безпосередньо звернутися у благодійний фонд або відповідну організацію.

Підсумок

Стати волонтером і докласти свої руки до зміни світу на краще може абсолютно кожна людина, але для цього він повинен вміти відповідально підходити до своєї роботи, бути добрим і чуйним і неодмінно мати щирим бажанням надати допомогу нужденним верствам населення. Якщо ви така людина – вступайте в ряди волонтерів і покращуйте своє життя і життя тих, кому ви безоплатно допомагаєте!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора