A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

ДЕНЬ ЗАХИСТНИКА УКРАЇНИ

Дата: 05.10.2021 10:11
Кількість переглядів: 110

Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією.  Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному нашому житті.

Згідно з указом № 806 від 14.10.2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня». Це свято є направду всенародним святом, бо захисниками України є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції гідності, добровольці і військові, волонтери, діти і дорослі — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу.

14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.  Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами.

Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла до Русі в Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий  збудував в Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. 1039 році він віддав народ Русі під опіку Божої Матері. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримали другу назву -  Козацька Покрова. Тоді ж виник новий тип ікони – «Козацька Покрова», де під омофором Богородиці зображується українські ієрархи, гетьмани і козаки. Також на свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшин. 

В бібліотеці оргінізовані виставки:

"А їх слава не помре й не поляже" до Дня українського козацтва;

"З Днем захистника України"

"Не загасити пам'яті вогонь"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора