A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Військово-патріотичний виховний захід присвячений ДНЮ ГІДНОСТІ І СВОБОДИ «В ЄДНОСТІ НАША СИЛА»

Дата: 18.11.2020 10:20
Кількість переглядів: 313

Тема: « В ЄДНОСТІ НАША СИЛА»

Мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року, лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

 

"Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції –  Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. 

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року, лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

 Сьогодні ми відзначаємо 16 річницю Помаранчевої революції та 7 річницю Євромайдану. Події Помаранчевої революції осені-зими 2004 року стали життєстверджуючим вогнем української нації. Серця українців з різних куточків багатосльозної країни почали вистукувати в унісон: "Разом нас багато, нас не подолати". Майдан кликав: "Усі, хто вірить в Україну, вперед!".
 Україно, моя ти єдина!

Київ – місто, це гідності дім

Тут зібралась твоя вся родина

І мільйонів сердець чути тут гучний дзвін

Ми – сини твої, доньки й онуки

Нас одна лиш поєднує ціль-

Жити в вільній, прекрасній країні.

  Акції на підтримку євроінтеграції в Києві розпочалися 21 листопада 2013 року після того, як стало відомо, що уряд України вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Документ планувалося підписати на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада. Люди, обурені рішенням уряду України, вийшли на майдан Незалежності в Києві. Акцію назвали "Євромайданом".

Відео «Євромайдан» хронологія подій. (https://www.youtube.com/watch?v=IwMQPhabvRo)

"Боротьба не за щастя  вже навіть іде —за життя!

Бо його забирають.

Нас Надія веде, нас ідея веде

За свободу для рідного краю.

 Українцю, поглянь, там побили жінок!

Глянь, вже люди ховаються в храмі!

Де таке ще траплялось, коли це було

Аж в такому нестерпному стані?..

Так чинили лиш варвари, злісні хани,

Лиш від них люди в церкві ховались.

А сьогодні це власні привладні пани

Вже над нами так само знущались!"

            Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття. Ми з вами вшановуємо пам'ять героїв різних історичних подій: Голодомор 1932-33рр, Битва під Крутами, Бабин Яр. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії і водночас пам’ятної події для нашої країни. Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі.

         Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну Україну.

ПІСНЯ «МАМО НЕ ПЛАЧ» (https://www.youtube.com/watch?v=UkEFKOd3qv4)

 І до цих пір на території нашої держави немає спокою, після Майдану розпочалися військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів, серед яких і випускники  нашого навчального закладу, наші колишні  учні.

- Клименко Євген Олександрович народився 1 лютого 1978 року в селі Оболонь Семенівського району Полтавської області. Закінчив Полтавське СПТУ №10 (зараз ДНЗ «Електрорадіотехнічний ліцей м. Полтави»), де здобув професію наладчика технічного обладнання.

22 червня 2014 року добровольцем пішов захищати Україну. Сапер 93-ої окремої механізованої бригади. Молодший сержант. Загинув 22 серпня 2014 року під час виконання бойового завдання в м. Іловайськ Донецької області.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р. «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Кулягін Андрій Олександрович народився 3 вересня 1992 року в с Носи Шишацького району Полтавської області. Закінчив Полтавське професійно-технічне училище №10 у  2011 році здобув професію «Електромонтер» 30 квітня 2014 року був мобілізований Шишацьким районним військовим комісаріатом до Збройних Сил України. Учасник антитерористичної операції на Сході України.

Механік-водій 93-ї окремої механізованої бригади. Старший солдат.
Загинув 21 серпня 2014 року під час бою у підбитому танку біля с. Піски Ясинуватського району Донецької області.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р., за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Мокляк Олександр Сергійович народився 21 липня 1986 року у селищі Нові Санжари Полтавської області.

Закінчив Полтавське професійно-технічне училище №10 у 2004 році, здобув професію «Слюсар-ремонтник».

Проходив строкову службу у Збройних Силах України.
Проживав у Нових Санжарах. Працював у ТОВ «Наша марка».

30 серпня 2014 року мобілізований до Української армії. Учасник антитерористичної операції на Сході України. Служив у відділенні інженерно-технічної роти 57-ї окремої мотопіхотної бригади. Солдат.

Загинув 6 лютого 2015 року в селищі Чорнухине Попаснянського району Луганської області під час танкової атаки російських збройних формувань.

Героям Майдану і воїнам-захисникам України, які загинули за світле майбутнє України, присвячується хвилина мовчання.  (Хвилина мовчання)

Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни.

Пісня «Повертайся живим» (https://www.youtube.com/watch?v=uhWIvncR2GE)

Нехай ніхто не половинить,

твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

 бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу,

володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

бо не поділиться народ.

Нехай ніхто не половинить,

твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

бо ти на світі в нас одна.

Ви   майбутнє  України. То ж своїми знаннями, працею, здобутками створюйте її культуру, своїми досягненнями прославляйте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю так, як заповідав великий Тарас, бережіть волю і незалежність України, поважайте свій народ і його мелодійну мову. Шануйте себе і свою гідність, і шановані будемо іншими

Пісня про Україну (https://www.youtube.com/watch?v=VouDm1IiZPE&list=RDVouDm1IiZPE&start_radio=1&t=107)

 А я вам бажаєю всім світлих днів і нехай вам щастить. Дякую за увагу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора