A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

МАРІЯ МАТІОС

Дата: 02.12.2022 10:44
Кількість переглядів: 34

Марія Василівна Матіос  -  українська письменниця та політична діячка. Переможниця різноманітних літературних премій, зокрема лауреатка Шевченківської премії з літератури (2005), Коронації слова (2007), та Книги року BBC (2008). Народна депутатка України VII (партія УДАР), VIII скликання (БПП).

Станом на 2011 рік видала 14 книг прози та 6 поетичних збірок. Серед найвизначніших праць Матіос збірка оповідань «Нація» (2001), роман у новелах «Майже ніколи не навпаки» (2007) та роман «Солодка Даруся».

 

Має неофіційний титул «найпліднішої письменниці України».

Критика її називає як не «чортиком, що вискочив із табакерки», то "грант-дамою української літератури.

З часу виходу роману «Солодка Даруся» (2004) книжка витримала 6 видань загальним накладом понад 200 тисяч.

Книга «Солодка Даруся» визнана найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців.

За результатами соціологічних досліджень Марія Матіос незмінно входить до п'ятірки сучасних письменників/ць, яких читають і знають в Україні.

Входить до сотні найбільш впливових жінок України

2007 року в російському видавництві «Братонеж» вийшли об'єднані під однією обкладинкою переклади «Нації» та «Солодкої Дарусі». Ця книжка має назву «Нация», перекладена О. Мариничевою та С. Соложенкіною.

Книга письменниці «Майже ніколи не навпаки» завершує історично-психологічну трилогію, яку розпочала «Солодка Даруся», а далі і «Нація». За словами авторки, її нова книга про те, що може людське серце, вражене любов'ю і ненавистю, радістю і заздрістю. «Я би виокремила головну думку цієї книги, де „честь понад усе“. Кожен персонаж в ній доводить своє людське алібі», — зазначила авторка. Її література не відокремлює окремого жанру та спрямованості на конкретний тип читача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора