A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Що прочитати підлітку: Олена Рижко

Дата: 15.11.2023 10:59
Кількість переглядів: 17

Олена Рижко.

Письменниця, дослідниця літератури й журналістики. Навчалася в Житомирському державному педагогічному інституті ім. І. Я. Франка, закінчила з відзнакою Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова. Кандидатка філологічних наук, доцентка, докторка наук із соціальних комунікацій. Мешкає в Києві.

Працювала літературною редакторкою видавництва «Горудень», науковою співробітницею координаційного бюро Енциклопедії Сучасної України Національної академії наук України. Викладала журналістику в Київському міжнародному університету та Інституті міжнародних відносин Національного авіаційного університету. Від вересня 2018 року – доцентка кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Авторка збірок «дорослої» поезії та прози: «Суїцизм», «Любов до чорного строю», «В обіймах Місафір», романів «Карнавал триває», «Сни» та ін. Від 2004 року перебуває в Національній спілці письменників України. У 2005 році отримала відзнаку київського міського голови. Друкувалася в літературних журналах «Київ», «Сучасність», «Кур’єр Кривбасу». Експертка літературного конкурсу «Коронація слова».

У 2017 році дебютувала як авторка підліткової літератури. У серії видавничого центру «Академія» за два роки вийшли три повісті Олени Рижко для підлітків: «Дівчина з міста» (короткий список топу БараБуки 2017, номінація «Дебют автора»), «Знає тільки Мару» та «Король Даркнету». Повість «Знає тільки Мару» отримала відзнаку «Підліткова книжка року» від «Топу БараБуки 2018».

«Для мене підліткова література – це ще одна можливість реалізувати власне покликання – вчити. Без дидактики й імперативів. Я просто розказую історії, а в них, під цікавий сюжет, виповідаю ту філософію і ті цінності, яким вчила власну дитину і переконалася, що вони працюють, – ділиться з БараБукою письменниця. – Ці історії можна приміряти на себе, аби зрозуміти, за що ти готовий нести відповідальність, або ж відкласти до слушних часів. У кожному разі – вибір завжди за підлітком. І коли вони тебе (твої історії) таки вибирають – це непідробна радість. Бо спілкування з читачами – це завжди потужний енергетичний обмін і драйв, які складно з чимось порівняти».

Дівчина з міста : повість.

Доля робить крутий віраж і закидає Тіну в незвичні обставини, незнайому школу й до чужих людей. Її там не чекають і не розуміють. Перед нею постає необхідність вибору – сховатися в самотність чи перемогти страх, знайти нових друзів і першу любов.

Король Даркнету : повість-детектив.

У цій повісті є кримінальна інтрига, загадковий сюжет, незвичні персонажі й несподіваний фінал. Усе – як у детективі. А любов із присмаком небезпек – як у психологічній  повісті.

Мишоловка : повістьс.

Так склалося, що всі вони раптово випали в аут. Гліба підступно розвели дівчата. Рита, намагаючись його закадрити, нахижачила дурниць. Влад заблукав у заздрощах. Юлька й собі вляпалася в халепу. А найбільше дісталося Торі: заставши Гліба з Ритою, не знала, як далі жити. Реальність кинула жорстокий виклик. Її світ пішов обертом. І Торі вирішила махнути на все й усіх – скільки крутого й комфортного в інтернеті. Новий знайомий багато знає про неї, випереджає її думки й бажання. Його зухвалість вабить. Те, що йому двадцять п’ять, заводить. Бажання його побачити знесилює. А який нік у нього – Фенікс. Її нік теж загадковий – Енігма. Торі рвало до зустрічі з ним, і не пускали випадковості. Нарешті вона побачить Фенікса, і в них відбудеться все. Кожен крок коридором готелю вів її до краху ілюзій, зіткнення з небезпекою і до вбивчого прозріння: це – мишоловка. У Гліба, Рити, Юльки і Влада – свої челенджі.

Ужалений зрадою : повість.

Це історія про хлопця зі складним характером, на якого звалилися нестерпні проблеми. Здається, він не витримає тиску обставин, програє в усьому і зламається. Але ні – Ден вчиться пробачати, заново довіряти собі й людям, знаходить нових друзів і, можливо, любов.

Знає тільки Мару : повість.

У кожного свої причини. Серж мріє стати дигером. Ігор попався «на слабо». Лесі не терпиться довести власну дорослість. Яну погнало «розбите» серце. Мару отримала такий подарунок, та й була ще одна причина… Міка потребує грошей, тому й узявся їх супроводжувати. А ще є Рум – крутий дигер і загадкова особистість. Він – категоричний, розсудливо-рішучий і небагатослівний. Підземелля – його стихія. Рум знає про нього все. І встигає врятувати наївну компанію від фатальної небезпеки. Є якась таємниця між ним і Мару, є натяки на їхнє майбутнє. Яким воно буде, Рум, мабуть, здогадується, а Мару – знає. А можливо, все навпаки. Бо є ще один хлопець, і чимось він цікавий Мару. Перебування на межі життя і смерті випробовують їх усіх. Хтось панікує, впадає у відчай, хтось уперто шукає вихід і сили пробиратися далі, навіть закохується і поривається здобути сексуальний досвід…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора