A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Міжнародний день волонтера

Дата: 04.12.2021 11:35
Кількість переглядів: 86

Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими люди керувались щодня. Одним з них було побратимство — духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу у скрутну годину.

 Свято було засновано ще у 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. В сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.

Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, коли  Росія ровязала проти нас так звану гібридну війну. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори.

Відомі волонтери України

Тетяна Ричкова — почала займатися волонтерством навесні 2014 року, коли її чоловік Вадим пішов добровольцем на Донбас до 25 військово-десантної бригади. Вадим загинув на фронті у серпні 2014 року. Цього ж року Ричкова очолила нове державне підприємство Міністерства оборони, яке забезпечує формою сили ВДВ та спецназу. У серпні 2014 року Тетяну було нагороджено Орденом княгині Ольги III ступеня.

Юрій Бірюков (відомий як Фенікс) - створив групу волонтерів Крила Фенікса, де здійснював забезпечення українських військ під час війни на сході України. У серпні 2014 року Бірюкова було призначено радником п'ятого президента України Петра Порошенка. У 2014-2019 роках був радником міністра оборони. Останнім часом Бірюков займається реформою матеріально-технічного постачання збройних сил та порядку мобілізації військовозобов'язаних. Нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ст.

Сергій Притула — політик, відомий телеведучий, ведучий радіо НВ який активно займається волонтерською діяльністю. У 2019 році був нагороджений орденом За заслуги ІІІ ступеня.

 Притула збирає кошти для забезпечення бійців у зоні АТО оптикою, спорядженням, технікою, продуктами. Крім того, йому вдалося зібрати кошти на потреби армії та купити машини, бронетехніку, спальники, тепловізори, оптичні приціли, шоломи, бронежилети та інше. З початком пандемії COVID-19, Притула також бере участь у волонтерстві та забезпечує тих, хто потребує медикаментів та медичного обладнання.

Леся Литвинова — режисер, який допомагає переселенцям із Донбасу та Криму. Її руками у Києві було створено волонтерський центр на вул. Фроловській, куди щодня приходять нужденні. Також тут працює пункт екстреної допомоги переселенцям. Литвинова нагороджена волонтерською премією від Євромайдан SOS (2014 рік).

Давид Арахамія — бізнесмен та депутат, який з початку військового конфлікту на Донбасі почав волонтерувати у сфері забезпечення армії. Він був активістом Майдану та засновником волонтерської платформи Народний проект. Наразі Арахамія вирішує проблеми українських бійців у взаємодії з Міністерством оборони — очолює Раду волонтерів під час відомства. Також Давид очолює фракцію партії Слуга народу у Верховній Раді.

Армен Нікогосян (псевдонім Ангел війни) - український нейрохірург, волонтер вірменського походження. Він оперував поранених під час Революції Гідності. Після втечі Віктора Януковича Нікогосяна було призначено головним лікарем у Межигір'ї, проте 1 травня 2014 року він поїхав до зони АТО, до Слов'янська, з першим сформованим після Майдану батальйоном Національної гвардії. З рук міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Армен Нікогосян отримав урядову нагороду — орден За заслуги

Поспішаєш на допомогу безоплатно,

І не вважаєш, що герой!

Ти хочеш бути завжди корисним.

Тобі підходить ця роль!

Тож нехай тебе оберігає

Твій Ангел добрий доти,

Поки зірка твоя сяє!

Твій день сьогодні, волонтере!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора