A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Всесвітній день цивільної оборони

Дата: 01.03.2023 12:03
Кількість переглядів: 16

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі „Асоціацію Женевських зон” – „зон безпеки” для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем`єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Всесвітній день цивільної оборони відзначається з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних рятувальних служб. День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності устав МОЦО, який схвалили 18 держав.

Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити такі: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО і питанням управління в період НС. Підготовка спеціалістів проводиться в Учбовому центрі в Швейцарії.

         Напрямки діяльності МОЦО: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій (НС); надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО і питанням управління в період НС.

          3 лютого 1993 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про Цивільну оборону України”, 10 травня 1994 року Кабінет Міністрів України приймає Постанову за №299, якою затверджується “Положення про цивільну оборону України”.  Вперше було визначено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

          2 жовтня 2012 року Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, котрий об’єднав і узагальнив все чинне законодавство України з питань цивільного захисту.

        Департамент оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами вітає усіх, хто причетний до почесної місії боронити Україну від надзвичайних подій, ситуацій та бажає миру, спокою, добра та усіляких гараздів.

          Нехай нас усіх та нашу славну неньку Україну оберігає Господь Бог та Матінка Божа від надзвичайних ситуацій та усього лихого.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора