A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Пізнавальна година «Святкування Нового Року та Різдва за англійськими традиціями»

Дата: 04.01.2021 13:29
Кількість переглядів: 420

Новорічні свята (і особливо Новий Рік) в Англії відзначаються з широким розмахом. Після католицького Різдва, який прийнято відзначати вдома в колі сім’ї, англійці воліють веселитися і зустрічати наступаючий Новий рік зазвичай в галасливій компанії.

Новий рік в Англії є свого роду заключною частиною свят року, що минає. Адже спочатку одним з головних релігійних свят відзначається Різдво, а потім Новий рік, який носить розважальний характер. Тисячі туристів приїжджають в Лондон, щоб своїми очима побачити небувалий розмах свята і красу прикрашеного міста.

Улюблені місця в новорічну ніч

Кожен англієць сам має право обрати місце, де б він хотів зустріти цю ніч. Найпопулярнішими місцями є:

Вдома в колі близьких людей. Незважаючи на те, що різдвяною традицією є домашні посиденьки, напередодні Нового року в Англії багато хто також вважають за краще побути з рідними в тихій домашній обстановці і подивитися пряму трансляцію зустрічі Нового року по телевізору. Але, як не дивно, зазвичай англійське телебачення транслює зустріч Шотландського новорічного свята.

Паби, кафе і ресторани. Ці місця сподобаються любителям цікавих розважальних програм, галасливих компаній і танців до самого ранку. Нудьгувати тут точно не доведеться! Люди починають тут збиратися близько 6 годин вечора, а закінчуються такі заходи далеко за північ

 Катання на ковзанах біля Музею природознавства. Багато закохані збираються тут і поєднують активний відпочинок з романтичним новорічних ввечері.

 Нічні клуби. Дуже популярне місце зустрічі нового року у молоді Англії. Зазвичай молоді люди збираються великий і галасливою компанією і весело проводять час. Часто у новорічну ніч в клубах організовують виступи відомих виконавців, тому тут можна замовити столик і подивитися на улюблених артистів, а також потанцювати під популярну музику.

 Подорож по нічній Темзі. Цей незабутній круїз запам’ятається надовго любителям романтики і всім тим, хто хоче зустріти свято під чудові нічні пейзажі Лондона. Така прогулянка в новорічну ніч включає також королівський вечерю.

Трафальгарська площа. Найпопулярніші масові гуляння на честь Нового року організовуються саме тут. Тисячі туристів приїжджають в Лондон, щоб своїми очима побачити красу новорічного міста і зустріти під бій курантів наступаючий рік разом з тисячами англійців. Щорічно влади міста організують на Трафальгарській площі костюмовані ходи. Тут розгортається небувала передноворічна торгівля, де будь-який бажаючий може придбати сувеніри для близьких і друзів. За кілька хвилин до Нового року всі починають під дзвін келихів з шампанським вітати один одного. Тисячі клоунів, танцюристів і акробатів беруть участь у цьому новорічному ході, яке отримало назву Великий Лондонський парад. Ялинку для параду везуть спеціальним рейсом з Норвегії. Так норвежці кожен рік дякують своїх сусідів за допомогу в минулій війні 1939-1945 років.

Новорічні традиції, прикмети та звичаї англійців

Англія – країна, де у свій час зародилося багато традицій, які отримали поширення в інших європейських країнах. Що стосується Нового року, то саме звідси пішла традиція привітання один одного новорічними листівками. Відправити своїм рідним і друзям листівку з найкращими побажаннями у новому році – незмінний звичай ось вже багато років у англійців.

Ще одним звичаєм у жителів Англії є те, що на Новий рік прийнято робити один одному недорогі подарунки. Найчастіше це сувеніри та вироби. На Різдво, наприклад, прийнято дарувати дорогі та значущі презенти. Цікаво, але спочатку кидають жереб, з допомогою якого і розподіляють новорічні подарунки між рідними.

Англійці прикрашають будинки ошатною ялинкою, яку зазвичай розташовують в центрі житла. Також над вхідними дверима, настільними лампами і люстрою розвішують гілочки плюща, омели та гостролиста. Вельми популярний звичай поцілунку під гілочкою омели, адже вважається, що саме це дерево принесе закоханим міцність і довговічність їх відносин.

Опівночі, коли бій курантів сповіщає про настання Нового року, в будинках прийнято відкривати задню і передню двері. Цей звичай символізує про те, щоб прогнати рік і зустріти наступаючий.

Дуже хорошою прикметою у англійців є прикмета «першого гостя» в Новому році. Фінансове благополуччя і успіх обіцяють всім членам сім’ї, якщо першим в гості зайде чорнявий молодий чоловік. Його гостинно зустрічають і пригощають святковими стравами. А якщо він принесе з собою шматочок вугілля і трохи води, то це вдвічі хороший знак, що віщує домочадцям щастя і благополуччя.

Для дітей в Англії Новий рік – довгоочікуваний і цікавий свято, повний чудес і веселих заходів. Мотиви старовинних казок Англії лежать в основі дитячих новорічних театральних вистав. Також новорічні свята – це час чудес для англійських дітей, адже вони вірять у Санта Клауса і цілий рік з нетерпінням чекають зустрічі з ним. Запросити додому його не можна, але в новорічну ніч діти залишають на столі тарілку для подарунків від нього, а в черевик кладуть трохи сіна для ослика Санта Клауса, на якому він роз’їжджає.

Новорічні частування англійців

Англійські жінки традиційно на Новий Рік смажать індичку, яку подають з гарніром з картоплі і каштанів. Також вони капусту тушкують і запікають пироги з м’яса і окремо з яблук. Улюбленими стравами в новорічну ніч є також біфштекси, гусак, коржі з вівсянки. Обов’язково подають пудинг і сир. З напоїв краще пунш, зазвичай складається з п’яти складових: лимона, чаю, алкоголю, цукру і спецій.

Новий рік в Англії – незабутнє проведення часу в оточенні традицій, веселощів і гостинності англійців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора