A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Професія помічник бурильника

Дата: 28.04.2022 09:20
Кількість переглядів: 316

Розвідувальне буріння є одним з найдорожчих видів розвідки корисних копалин. Воно передбачає подальше використання високовиробничої електронно-обчислювальної техніки із залученням економіко-математичних методів. Професія помічник бурильника потрібна та цінується у нашому суспільстві.

Державний навчальний заклад «ЕРТЛ м. Полтави» запрошує на навчання та здобути робітничу спеціальність за професією «Помічник бурильника експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ (перший)». По закінченню навчання видається диплом та посвідчення помічника бурильника 3-4 розряду.   Термін навчання 10 місяців, з яких 4 місяці виробнича практика на підприємствах м. Полтави та Полтавської області.

 Помічник бурильника експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин під час електробуріння.

Завдання та обов’язки. Обслуговує електрообладнання, секційний кабельний електропідвід, електробур із застосуванням телеметричних систем, телеконтролю буріння свердловин та інші види електрообладнання на бурових установках під час буріння свердловин на нафту і газ, термальні, йодобромні води та інші корисні копалини.

Оглядає і перевіряє електробур, струмоприймач, струмопідвід і усуває їх несправності. Налагоджує автоматичний регулятор подавання долота на вибій і станцію керування електробура. Змінює кабельні секції у бурильних трубах, ОБТ, робочій штанзі, заглибленому контакторі, запобіжному робочому перевіднику. Стежить за правильною технічною експлуатацією струмопідвода, електробура із застосуванням телеметричних схем, струмоприймача, улаштування захисту експлуатації електробура із застосуванням мікросхем та іншого спеціального наземного електрообладнання.

Вимірює величини ізоляції електробура, контролює тиск масла. Нагнітає масло в електробур. Під час спуску бурового інструменту очищує контактні з’єднання і вимірює параметри ізоляції струмопідвода. Регулює за допомогою трансформатора напругу працюючого вибійного двигуна (електробура) залежно від глибини. Веде вахтовий журнал і облік витрат спеціальних матеріалів для безперебійної роботи під час буріння електробуром.

Керує зміною електробура, улаштуванням контролю ізоляції і кільцевого струмоприймача, роботою електромонтерів з обслуговування і ремонту електрообладнання на бурових, монтажу і демонтажу електрообладнання, включаючи спеціальне електрообладнання для буріння свердловин електробуром із застосуванням телеметричних систем і телеконтролю буріння свердловин.

Повинен знати: 

  • основні поняття про технологічний процес буріння свердловин на нафту і газ;
  • основи електротехніки, будову електродвигунів постійного і змінного струму, трансформаторів, електробурів усіх видів, струмопідвода та усього спеціального електрообладнання;
  • електричні схеми і технічні характеристики установок і механізмів, які обслуговуються, схему керування електробуром і автоматом подавання долота;
  • схему електропостачання та освітлення бурової;
  • інструкцію з експлуатації електробура, струмопідвода;
  • конструкцію і принцип роботи вбудованого апарата орієнтування для буріння похилих свердловин та інструкцію з експлуатації та обслуговування всього апарата;
  • технічні правила з монтажу, ремонту, ревізії та експлуатації бурового електрообладнання, повітряних і кабельних мереж;
  • будову заземлення і його призначення;
  • способи підвищення коефіцієнта потужності і забезпечення ефективного використання електроенергії.

Термін навчання 10 місяців

на базі повної загальної середньої освіти (11 класів)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора