A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Електрорадіотехнічний ліцей
місто Полтава

Про психолога

Дата: 26.10.2022 16:17
Кількість переглядів: 45

МІФИ ПРО ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ

Міф 1. Психолог вирішує за людей їхні проблеми

Аж ніяк. Психолог лише створює такі умови, за яких людина сама зможе вирішити свої проблеми. Сюди ж варто додати, що психолог працює лише з тими людьми, які звертаються особисто. І допо­могти він може лише в тому випадку, коли клієнт готовий змінити себе, а не навколишній світ.

Міф 2. Психолог може вирішити всі проблеми

Варто знову ж зазначити, що психолог не ви­рішує проблеми своїх клієнтів, а допомагає їм са­мим знайти вихід.

Найкращих результатів можна досягти, коли клієнт і психолог зуміли встановити довірливі стосунки, і обоє зосереджені на роботі над певною проблемою. Продуктивна робота неможлива без взаємної симпатії.

Міф 3. Послуги психолога — для психічно нездорових людей

Звернення за допомогою до психолога — не є ні показником слабості, ні знаком психічного нездоров'я. Психологи працюють зі здоровими людьми. Однак періодично всі люди потребують підтримки й допомоги зі сторони. Психолог – спеціаліст, який консультує здорових людей у важких ситуаціях в різних сферах життя (проблеми в навчанні, сімейні відносини, вибір життєвого шляху, саморозвиток, тощо).

Міф 4. У психолога не може бути своїх проблем

Якби-то! Психологи — теж люди. Не будемо про це забувати. Сказати, що в психолога не може бути особистих проблем, це однаково, що сказа­ти лікар-терапевт не може застудитися.

Психолог вміє ефективно вирішувати власні проблеми самостійно, а також може звертатися за допомогою до своїх колег. І в цьому немає нічогі­сінько негожого, адже мудрість не стільки в тому, щоб усе вирішувати самому, скільки в тому, щоб вирішити найкращим способом і з найменшою затратою нервів. Упевненість у собі — це здат­ність як надавати допомогу тоді, коли ти можеш це зробити, так і попросити про неї, коли самому не під силу.

Міф 5. Психологи — безвідмовні добряки, готові допомагати усім у будь-який час і за будь-яких обставин

Деякі люди думають, що психологи — свого роду месії, які відчувають потребу віддати жит­тя на служіння людям і жертвувати собою заради всіх і всього. Насправді, психолог — це професія. І хоч ця професія і пов'язана з наданням підтрим­ки й допомоги людям, але власне психолог зовсім незобов'язаний перетворювати свою професійну діяльність у стиль життя. Психолог — це не та

лю­дина, що буде потакати всім людським забаган­кам і примхам, не той, хто обов'язково підставить щоку для другого удару, коли вже отримав пер­ший. Він краще за всіх знає, що має право бути самим собою, точно так, як і всі інші люди.

Міф 6. Психолог може дати таку пораду, що відразу вирішить будь-яку проблему

Психологи не дають порад. Поради можна одержати де завгодно. Лише сама людина знає, що для неї краще. Психолог тільки намагаєть­ся допомогти їй знайти в собі сили, побачити їх і усвідомити.

Тож варто чітко розмежовувати стереотипні уявлення та реальне життя, у якому ми з вами живемо!

 

Завдання психологічної служби ліцею:

  • робота над покращенням адаптаційного періоду першокурсників під час навчального процесу;
  • створення психологічного портрету учнів для ефективної роботи з ними класних керівників і викладачів;
  • зміцнення психологічного здоров’я здобувачів освіти шляхом проведення психологічного розвантаження;
  • створення сприятливого мікроклімату в педагогічному і учнівському колективах з метою розвитку інтелектуального потенціалу учня та підвищення продуктивності;
  • надання, у разі необхідності, психологічної підтримки здобувачам освіти та викладачам;
  • просвітна робота з педагогами, батьками, здобувачами освіти;
  • допомога здобувачам освіти у життєвому самовизначенні, виборі шляхів самореалізації та професійному розвитку;
  • розвиток творчих та інтелектуальних здібностей учнів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора